Styrmanden – En rejsefortælling fra Grønland

For interviews og omtale kontakt:

M: kontakt@forlagetem.dk

T: 23 86 17 05

  • Styrmanden
  • 460 sider
  • 299,-
  • Udkommer 15. oktober

Den pensionerede grønlandske styrmand Niels Jørgen Møller vil gerne fortælle sin livshistorie. Sammen med forfatteren Eva Merz rejser han tilbage til Grønland for at udfylde hullerne i sin blakkede hukommelse. 

Med Nuuk som mellemdestination vil de sejle ind i den mægtige Godthåbsfjord til bygden Kapisillit og senere sydpå langs kysten til Paamiut for at besøge styrmandens familie. Transportmidlet er en ramponeret speedbåd. 

Rejseplanen viser sig vanskelig at realisere, og fortiden er ikke altid et glædeligt gensyn. Også forholdet mellem de to rejsende er et konfliktfyldt farvand. 

Undervejs kommer flere vigtige personer i spil, blandt andet styrmandens niece Ane Debora, en mønsterbryder, der læser på universitet i Nuuk. 

Samtidigt med forfatterens iagttagelser, som gæst i Grønland, udfoldes dele af landets kulturelle og politiske historie, fra kolonitiden til moderniseringen, den rivende udvikling og det til tider anspændte forhold mellem Danmark og Grønland. 

Eva Merz (født 1966) er dokumentarist, fotograf og konceptkunstner. Hun arbejder med intervention og udforskning af det sociale rum og har udgivet en lang række kunstbøger. Hendes seneste foto- og bogprojekt Gammel Vardevej – indefra handler om boligforholdene i et socialt boligbyggeri i Esbjerg. Styrmanden Niels Jørgen Møller optrådte første gang i denne sammenhæng. Styrmanden er Merz’ debut som skønlitterær forfatter.

Afstandspoesi er skrevet fra den 12. marts til den 10. maj. 2020 under Coronakrisen. De to digtere bor i hver deres del af landet og har i deres karantæne skrevet sig ind i den poetiske virkelighed, som den formede sig i de to måneder. Virkeligheden blev en anden og dermed også poesien. Det er der kommet en fantastisk hilsen ud af, der er illustreret af Henrik Drescher. De to forfattere mødtes i Sorø den 18. april, og her tog bogen en helt anden drejning, her blev de to forfattere nødt til at redde hinandens liv og med et blev Afstandspoesi langt mere og et langt vigtigere projekt.

For interviews og omtale kontakt:

M: kontakt@forlagetem.dk

T: 23 86 17 05

  • Afstandspoesi
  • 68 sider
  • 149,-
  • Udkommer 14. juni

 

Om forfatterne:

 

Rolf Steensig (f. 1974)

Afgangselev fra Forfatterskolen. Har tidligere udgivet digtsamlingen Spejle & røg.

 

Vagn Remme (f. 1971)

Har en række romaner og noveller bag sig, senest udkom toeren til Vi er her ikke, der hedder Vi er her ikke – igen.

 

Henrik Drescher (f. 1955)

Internationalt anerkendt billedkunstner, der har boet over hele verden.

Drescher har udgivet over 40 bøger.